پیرمردی پودر شیر خشک پر چرب را با نان جو میخورد

شیرخشک یک محصول لبنی خشک است که از تبخیر آب شیر تازه و بدون چربی تا حد امکان به دست می آید. بزرگترین مزیت شیرخشک این است که از نظر حمل و نقل و نگهداری از شیر ارزانتر است، زیرا نسبت به همان مقدار شیر سبک تر است و به راحتی قابل نگهداری است.

برخلاف تصور رایج، پودر شیر خشک پر چرب در آب داغ نامحلول است شیرخشک نیز مانند هر لبنی، یک فرآورده لبنی است و هیچ گونه افزودنی ندارد.

در صورت نیاز، می توان آن را دوباره به شیر (شیر بازسازی شده) و فرآوری به محصولات لبنی (محصولات ترکیبی) تبدیل کرد طبق استانداردهای FAO و WHO شیرخشک ها به 3 دسته تقسیم می شوند:

1. پودر شیر کامل (چربی: حداقل 26٪، آب: حداکثر 5٪)

2. پودر شیر کم چرب (چربی: 1.5-26٪، آب: حداکثر 5٪)

3. پودر شیر بدون چربی (چربی: حداکثر 1.5٪، آب: حداکثر 5٪).

شیر خشک چگونه به دست می آید؟
با تبخیر تقریباً تمام مایع شیر در دما و فشار مناسب بدون از بین بردن پروتئین ها و عناصر مفید موجود در آن به دست می آید.

تولید پودر شیر معمولاً با استفاده از اسپری خشک کن ها، ترجیحاً از شیر بدون چربی یا کامل انجام می شود شیر پاستوریزه در اواپراتورها غلیظ می شود تا 50 درصد مواد جامد باقی بماند شیرخشک از تبدیل شیر تیره شده به پودر در اسپری خشک کن به دست می آید.

برای به دست آوردن شیر خشک می توان از روش خشک کردن انجمادی نیز استفاده کرد در حالی که این فرآیند ارزش غذایی شیر را بیشتر از خشک کن خشک می کند، به دلیل گران بودن سیستم مورد استفاده ترجیح داده نمی شود.